четвер, 24 березня 2016 р.

"Об'єднуймось, щоб покласти край туберкульозу!"

("Unite to End TB"!) – цей слоган СТОП-ТБ партнерство оголосило гаслом цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом (24 березня). Упродовж усієї кампанії подовжуватиме відігравати важливу роль символ Червоної Стрілки, що був нещодавно презентований СТОП-ТБ партнерством. На сайті партнерства http://stoptb.org/ запропоновані готові дизайнерські рішення для друку плакатів, листівок, футболок і кепок до Дня боротьби з туберкульозом.
Проект USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» також має що запропонувати нашим партнерам. Запрошуємо всіх регіональні телеканали та всіх зацікавлених безкоштовно скористатись для трансляції створеним нами фільмом для загального населення «Туберкульоз. Знай, стережись, не бійся». Ролик був знятий минулого року в співпраці з Міністерством охорони здоров’я України та за участі Міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі. Фільм розміщений на сайті проекту:http://stbcu.com.ua/2015/film-2/ і може бути легко завантажений для подальшої демонстрації. З питань завантаження відео у інших форматах, будь ласка, звертайтесь до Вікторії Гультай, спеціаліста зі зв’язків з громадськістю: vgultai@stbcu.com.ua.
Нагадуємо, найсвіжіші дані про ситуацію з туберкульозом в Україні ви можете знайти у Глобальному звіті ВООЗ за 2015 рік:http://www.who.int/tb/publications/global_report/en/ (переклад основних показників українською: http://stbcu.com.ua/2015/whoreport-2015)та на сайті Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями:http://ucdc.gov.ua/pages/diseases/tuberculosis/surveillance/statistical-information).
Інформаційні матеріали для загального населення доступні для завантаження на сайті Ресурсного центру з туберкульозу:  http://tb.ucdc.gov.ua/ у розділі “Популярно про туберкульоз”.
Всесвітній день боротьби проти туберкульозу відзначають щороку 24 березня. Цього дня 1882 року лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу – туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання. Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля з ліквідації цієї хвороби. Нині третина світового населення інфікована туберкульозом. Організації та країни, що борються проти туберкульозу, проводять цей день задля привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування. У травні 2014 року учасники програми Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я схвалили 20-річну стратегію по боротьбі з глобальною епідемією туберкульозу. З нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом ВООЗ закликає уряди, громадянське суспільство, медичних працівників, міжнародних партнерів та пацієнтів працювати спільно для реалізації цієї стратегії, щоб виявляти, лікувати й виліковувати всіх хворих людей. Останніми роками у світі досягнуто неабияких успіхів у боротьбі з туберкульозом, що дозволило врятувати життя 37 мільйонам осіб, проте багато ще належить зробити. Щороку від туберкульозу помирає близько 1,5 мільйона людей.